21-28 september 2025

Wat als het bos onze toekomst was?

Kom een week lang vieren, ontdekken, leren en proeven van deze visie voor een vruchtbare en vreugdevolle toekomst!

Workshops, bezoeken, conferenties, etentje in het gras, concerten, animaties voor jong en oud, plantenmarkt en 'levende' kennis uitwiselen ...

Een rijk en geëngageerd programma voor iedereen die droomt van een meer vegetatieve, menselijke en verbonden wereld. Een feestelijke en betekenisvolle gebeurtenis, te midden van levende voedselbossen.

🌳 Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een soort eetbare tuin die geïnspireerd is door de werking van een natuurlijk bos, maar dan door de menstot stand gebracht. Het is een teeltbenadering gebaseerdop de principes van permacultuur, ontworpen om fruit te produceren,groenten, medicinale planten, aromaten,paddenstoelen, hout, enz., en dit alles met een minimum aan onderhoud.

In tegenstelling tot een klassieke moestuin of een boomgaard in lijnen, schept de voedseltuin een levend,veerkrachtig en divers ecosysteem, waar elke plant een rol speelt en interactie treedt met andere planten. Er zijn bomen, struiken, grondbedekkers, lianen… een echte architectuur in verschillende lagen (‘strata’),net zoals bossen in de natuur voorkomen.

🌿 Ontwerp in strata: de sleutel tot veerkracht en weerbaarheid

Het voedselbos berust op 7 belangrijkste strata die de verticale en horizontale ruimte overlappen, helpen en optimaliseren:

    1. Het bladerdak (grote bomen): kastanjebomen, walnotenbomen, moerbeibomen... zorgen voor vruchten, hout en schaduw.
    2. De laag van kleine bomen / onderlaag Appelbomen, perenbomen, negers, perzik...
    3. De struiklaag : zwarte bessen, bramen, vlier, frambozen, bosbessen ...
    4. De kruidachtige laag : meerjarige groenten, medicinale planten, aromaten (munt, brandnetel, smeerwortel...)
    5. De grondbedekkingslaag : aardbeien, kruipende tijm, klaver, stikstof bevestigende planten...
    6. De rhizosferische laag aardperen, beer knoflook, oca, aardperen...
    7. De verticale / klimlaag : wijnstokken, kiwi's, hop, stamslabonen...

Deze structuur verwelkomt biodiversiteit, vangt licht op alle niveaus, behoudt vocht, beschermt de grond en creëert een gunstig microklimaat .

🍎 Wat produceert een voedselbos?

Kwantificeerbare producties

    • Vruchten (appels, perziken, pruimen, bramen...)
    • Kleinfruit (rode bessen, frambozen, zwarte bessen...)
    • Winterharde groenten en jaarlijkse open ruimte (zuring, boomspinazie, oerprei...)
    • Aromatische planten (thym, oregano, munt, lavaswortel...)
    • Medicinale planten (melisse, kamille, sint-janskruid...)
    • Paddenstoelen (op boomstammen, of op natuurlijke wijze in schaduwrijke gebieden)
    • Hout (mulch, bundels, kleine onderhouds- of reparatiewerken)
    • Diervoeders (Kleine, trooste, broances...)
    • Zaden die reproduceerbaar zijn en stekjes

Een goed ontwikkeld voedselbos op 1000 m2 kan een paar honderd kilo voedsel per jaar produceren, dit alles terwijl de bodemvruchtbaarheid jaar na jaar verbetert.

🌈 En wat nog meer?

De immateriële producties zijn net zo waardevol:

    • Een veilig toevluchtsoord voor biodiversiteit (insecten, vogels, bestuivers, kleine zoogdieren zoals egels, ...)
    • Esthetische waarde en bijdrage aan het welzijn : een helende plek, rustgevend en inspirerend
    • Lokale klimaatregulering (schaduw, vochtigheid, frisheid in de zomer)
    • Verminderde bewateringseisenen minder of geen bemesting
    • Koolstofopslag en verbetering van de luchtkwaliteit
    • Kennisoverdracht en verbondenheid met het omringende leven (onderwijs, tuinieren met kinderen...)
    • Lokale voedselresiliëntie in onzekere (crisis)tijden .

Kortom, een voedselbos is een voedzaam en veerkrachtig ecosysteem, die intelligentie van de levende organismen samenbrengt, overvloed doorheen de tijd, respect van de bodem en de schoonheid van de natuur. Het is een geïnspireerd antwoord op onze huidige klimaat-, voedsel- en sociale kwesties... en bovenal een vreugdevol, collectief en voor iedereen toegankelijk avontuur.

Programma voor 2025

Zondag 21 september - Grote openingsdag van het festival!

Lansrode Farm (Overijse).
Opening van het festival met presentatie van het programma en buitengewone conferentie door Marc-André Selosse, bioloog en gerenommeerde auteur.

> ACTIVITEITEN BEKIJKEN <

Maandag 22 tot vrijdag 26 september - Bezoek van voedselbossen

Bostuinen zullen in heel België worden geopend. Een unieke kans om concrete projecten te ontdekken, uit te wisselen met hun makers en agrobosbouw op een levende en lokale manier te ervaren.

De deelname aan bezoeken is vrij en bewust.
De verhoogde bedragen zullen ons in staat stellen de kosten van de organisatie te dekken en toekomstige edities te ondersteunen.

Voorstellen:
Verlaagde prijs: 5 €
Steunprijs: 10 €
Super ventilator prijs: 20 €

> ACTIVITEITEN BEKIJKEN <

Zaterdag 27 en zondag 28 september - Afsluitend weekend!

Cobreville (Vaux-sur-Sûre)
Een feestelijk en openbaar evenement:

•Ongeveer 30 stands van professionals (killers, ontwerpers, zaadwerkers, enz.)
•Voor iedereen toegankelijke conferenties
•Een grote tent, thematenten
•Familie animaties
•Een lokale bar en restaurant
•En een feestelijk concert op zaterdagavond

De kernintenties van het festival zullen allemaal in de schijnwerpers komen te staan tijdens deze afsluiter!

Verzamelt Meer dan 35 professionele stands: plantenkwekers, voedselbosontwerpers en andere actoren die begaan zijn met voedselbossen.

Inspire Eruimteconferentie/workshop' gemodereerd door het Permanent Asbl (Het Belgische Permacultuurnetwerk): conferenties, vergaderingen en een ronde tafel met bostuinprofessionals Didactische panelen over het tuin-woud concept Interactieve kaart van alle bekende projecten.

Koppeling maken Plant-stocking ruimte, gefaciliteerd door SEMANCE (Citizen Seed Counter in Brussel): identificeren en uitwisselen van uw zaden en planten.

Vieren Banket op gras met tuin-bosproductenRuimte Balk Concert en dansavond Frieshouse IJs Food Truck kommen en anderen.

Vooruit Workshops Transfo' gehost door Pauline de Voghel, auteur van het boek « Aromatische kruiden » en Laurent Blondiaux (keukenworkshops voor kinderen) zodat jong en oud leren hoe de producties van het tuin-woud te transformeren en te behouden. Concours de bocaux (animatie Anne Goldschmidt en Anne-Sophie Vandevondele).

Ontwikkeling Petit-Dej Pros

Delen Kinderspelen en entertainment gebied Een bezoek aan de bostuin ontworpen door Corentin H annoyance (pepinierist, Fruit struiken) Een bezoek aan het Natura 2000 gebied door Xavier Janssens (projectmanager bij Natagora).

En een mooi palet van gasten die ons zullen eren met hun aanwezigheid: Hervé Coves (agronomische ingenieur gespecialiseerd in agro-ecologie), Samuel Bonvoisin (Voor regeneratieve hydrologie), Antoine Talin (De Alveolen), enz.

Parkeerplaats verzekerde installatie vervoer

Mogelijkheid van accommodatie in een camping naast de locatie, gereserveerd voor de gelegenheid.

> SPECIFICATIES

Onze partners